Lekkie ciasto piernikowe (bez jaj) na mące razowej

To ciasto jest idealne na świąteczny okres. Ponieważ składa się w największej mierze z mąki razowej, jest znacznie bogatsze w minerały, witaminy i błonnik niż zwykłe ciasta. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy przez domieszanie mąki kasztanowej, która jest bardzo bogata w witaminy grupy B oraz garbniki. Tak czy inaczej, każda mąka inna niż biała zda egzamin. Dodatkową zaletą, jest fakt, że nie ma w nim jaj, ale pojawia się odrobina jogurtu naturalnego.

Oryginalny przepis pochodzi ze świetnego bloga www.kuchniajogi.pl. Wprowadziłam kilka modyfikacji, w efekcie otrzymujemy aromatyczny i odżywczy piernik.
Składniki na kwadratową formę ok 35x 35cm:

3 szklanki mąka pszenna razowa/ mąka kasztanowa/ amarantusowa/ dowolna dobrej jakości
2 szklanki mąka pszenna biała
syrop daktylowy (1 szklankę pokrojonych daktyli należy opłukać, później do 2/3 szklanki zalać wrzącą wodą, a po 5 min. zblendować na syrop)
lub cukier – 1 i 1/3 szklanki
1 łyżka soda
1 szklanka orzechy włoskie + 1/2 szklanki  pokrojone daktyle + 1 szklanki żurawina suszona
2 łyżeczki cynamon mielony +1 łyżeczka goździki mielone
2/3 szklanka olej najlepiej kokosowy ,
1,5 szklanki woda (jeśli zamiast cukru używamy syrop daktylowy, to dodajemy mniej wody)
2 szklanki jogurt naturalny.
olej do wysmarowania foremki

*ewentualnie przyprawa piernikowa
Sposób przygotowania:
Płuczemy orzechy i siekamy na średnie kawałki. Owoce suszone płuczemy, foremkę smarujemy olejem. W misce mieszamy suche składniki i bakalie.
Dodajemy olej, wodę, jogurt i dobrze mieszamy. W efekcie, jak piszą pierwotni autorzy przepisu”ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe, ale powinno spływać z rąk przez rozstawione palce”. Wykładamy ciasto do foremki i i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. Kiedy jest już rumiane i odstaje trochę od foremki, prawdopodobnie jest już gotowe. Ciasto ma ciemną barwę dzięki mące i przyprawom.

chocolate-cake-1552983

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *