Lekkie danie w 15 minut

Proste, szybkie i warzywne danie.

Składniki na  2 porcje:

  • kapusta pekińska ( ok 6 szklanek pokrojonych liści )
  • 8 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sos sojowy
  • pieprz i ewentualnie chili (1 świeża papryczka lub w proszku)
  • oliwa z oliwek

Ser do wyboru:

200 g tofu  (tu najlepszy z algami ) lub capresi

 

Wykonanie:

Pomidory zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka minut, by namiękły.  Po kilku minutach opłucz i pokrój w paski.

Do patelni (teflonowej/ ceramicznej) wlej ok 0,5 cm wody i wstaw ją do zagotowania.  Wrzuć do niej kapustę pekińską, pestki dyni i pokrojone pomidory.

Dodaj sporą ilość pieprzu i chili (wg uznania).

Jeśli danie nie jest za słone (zależnie od pomidorów suszonych), możesz dodać kilka kropel sosu sojowego.

 

Jeśli wybierzesz ser tofu, pokrój je w kostkę i wrzuć obok kapusty by się podgrzał i poddusił (możesz dodać wodę).

Jeśli sięgniesz po ser capresi, pokrój go w plastry i podaj obok.

Całość przenieś na talerz i dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek.

Zachęcam do powolnego i uważnego jedzenia, smacznego  😉

ps. oczywiście możesz podać to danie  z ugotowanym ryżem, kaszą lub pieczywem.

20170704_122046(1)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *