Owsiane ciasteczka- bez mąki, jaj, lekkie i łatwe

Dla wielu ciasteczka owsiane są pierwszym skojarzeniem jeśli chodzi o „zdrową przekąskę”. Faktycznie jeśli są  domowej robot, to mogą być zupełnie zdrowym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.

Niżej podaję przepis na ciasteczka, które wykonuje się bez jaj, ewentualnie z małą ilością jogurtu naturalnego, inaczej będą w pełni roślinne.

Składniki:

  • 250g suchych płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 4 łyżki lub więcej rodzynek
  • 3 płaskie łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego/ olej uniwersalnego
  • 1/4 łyżeczki mąki
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • wrząca woda (200 ml lub więcej)
  • jogurt naturalny ok 2 łyżek- lub bez jogurtu należy dodać więcej wody
  • opcjonalnie można dodać przyprawę piernikową (11/2 łyżki i cynamon 2 łyżeczki)

Wykonanie:

Wszystkie suche  składniki należy ze sobą zmieszać oraz zalać wrzącą wodą. Należy jeszcze raz zamieszać i poczekać kilka minut by woda wsiąkła. Dodajemy olej i jogurt (opcjonalnie). Następnie uzyskaną masę mocno ubijamy rękoma. Z czasem powinna być coraz bardziej lepiąca, a jeśli tak nie jest to należy dodać więcej wody. Należy wyrobić ciasto przez kolejnych kilka minut. Następnie należy je rozwałkować na posypanej mące stolnicą. Ponieważ  ale  nie będzie ono w pełni gładkie i spójne, to warto jest dobrze obsypać stolnicę mąką/ płatkami. Wałkujemy „ciasto” do wysokości ok 3-4mm, po czym szklanką wykrawamy ciasteczka.

Na tacę piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na niego nieco oleju i układamy. Pieczemy 20 min w 180 st. c15592371_1382901005061847_1481287335_n15644588_1382901281728486_575431672_nelciusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *