Wyjątkowe ciasto lub muffinki czekoladowe

Niebanalne i przepyszne zarazem. Idealnie sprawdzą się podczas spotkań rodzinnych i świąt.

Uwielbiają je dzieci i dorośli, rodzina i goście. I nikt, dopóki nie usłyszy, nie jest w stanie odgadnąć z czego jest wykonane.

Bazą dla tego ciasta jest fasola, banany i… kakao, czekolada.  Jest ono świetną alternatywą dla tradycyjnych deserów, które najczęściej mają małą wartość odżywcza. W porównaniu z nimi zawiera więcej  m.in. błonnika, białka, potasu i magnezu. Dzięki odżywczej fasoli nawet jedna porcja jest bardzo sycąca- jak zawsze zachęcam do powolnego i uważnego jedzenia oraz smakowania )

Składniki na formę tortową (ewentualnie kilka muffinek*)
–ok. 200g suchej fasoli czerwonej (wcześniej należy ją ugotować) lub 2 puszki,bake-1446431
– 3 jajka ( w wersji roślinnej, wegańskiej- można je pominąć)
– 2 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z plamkami brązowymi),
– ok 4-7  łyżek prawdziwego kakao, ilość zależy od upodobań,
– ½ -3/4 szklanki cukru lub ksylitolu,
– półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 2-3 łyżki oleju, nieco soli

– ½ czekolady gorzkiej (może być np. ze skórka pomarańczową)

OPCJONALNIE

– 2 garści są świeżych lub rozmrożonych maliny- dodają kwaskowego smaku, który się przegryza- OPCJONALNI

– polewa:
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
⅓ szklanki wody
1 łyżka syropu z agawy, klonowego, ksylitolu lub cukru

 

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W rondelku lub na parze rozpuszczamy czekoladę. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski, dodajemy do niej banany i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, olej, rozpuszczoną czekoladę, kakao, sodę i cukier lub ksylitol. Jeszcze raz bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 min. Gotową już masę przelewamy do formy uprzednio natłuszczonej masłem. Jeśli masz maliny wrzuć 1/2 ich ilości do ciasta, a pozostałą połowę zachowaj. Następnie umieszczamy ciasto w piekarniku na łącznie ok 40 min. UWAGA: Po 30 minutach wyłóż na wierzch pozostałą część malin i piecz dalej przez 10 min.

Ciasto po upieczeniu zachowa swoją wilgotność, a w środku powinno być jednolitego koloru.

Polewa: W rondelku podgrzej wodę i syrop. Dodaj drobno posiekaną czekoladę.  Mieszaj cały czas do chwili, gdy czekolada się rozpuści. Masą udekoruj wierzch ciasta.

*** zamiast formy tortowej użyj foremki do muffinekswede-cakes-2123191_1920

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *