Zimowa sałatka z orzechami i czerwoną kapustą

Figa z orzechem to co innego niż figa z makiem;)

Połączenie tych składników daje wspaniałą grę smaków.

Jednocześnie sałatka jest niezwykle prosta.

 

Składniki na 2-3 porcje

Czerwona kapusta- część jadalna 350g

Jabłka (np. kortland)- część jadalna: 150-200g

Figi suszone – pokrojone na ósemki- 2-3 łyżki (należy zalać letnią wodą i odstawić na 1h by namiękły)

Orzechy włoskie- 3-4  duże łyżki lub więcej (pokrojone w ćwiartki)

Żurawina suszona, cięta – 2 łyżki

Dobrej jakości olej np. oliwa z oliwek lub olej z orzechów włoskich – 3-4 łyżki

Sól

 

Wykonanie:

Kapustę oraz jabłka należy utrzeć na tarce ( kapustę najlepiej na ostrzu do szatkowania lub cienko pokroić nożem). Składniki też można pokroić w

termomixie na 3,5 biegu przez ok. 1 min.

Przesypać je do miseczki i dodać resztę produktów, dobrze zamieszać.

Smacznego !

 

img_2201

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *